Hoe maak je zelf zuurdesembrood?
Zelf een zuurdesemcultuur maken en onderhouden is eenvoudig en erg bevredigend. Hoewel het regelmatig gevoed moet worden, kun je zuurdesem niet snel verprutsen. En omdat je met een starterscultuur meerdere kanten op kan naast brood bakken, is het één van de beste manieren om met fermentatie bezig te gaan.
Zelfs een zuurdesemstarter maken is niet moeilijk. Hier heb je de volgende hulpmiddelen voor nodig:
- 1 zakje startersculturen zuurdesembrood
- Water
- Wit meel
- Glazen pot met een inhoud van 1 liter
- Koffiefilter of een stukje kaasdoek
- Elastiek
- Lepel om te roeren, niet van aluminium
Je bent nu klaar om de starter te activeren. Dit doe je op de volgende manier:
- Voeg het zakje starterscultuur met 1 el wit meel en 1 el water in de glazen pot. roer goed door. Dek af met de koffiefilter of kaasdoek en zet dit vast met een elastiek. Zet de pot op een warme plek voor 12 – 24 uur.
- Na 12 – 24 uur voeg je 2 el wit meel en 2 el water toe en herhaal je het proces van hierboven. Het moet op een pannenkoekbeslag lijken qua consistentie.
- Voeg na 12 – 24 uur een ¼ cup wit meel en een ¼ cup (60 ml) water toe en roer weer goed door.
- Voeg na 12 – 24 uur een ½ cup wit meel en een ½ cup (120 ml) water toe en roer weer goed door.
- Hierna haal je elke 12 – 24 uur 120 ml startersdeeg weg en voeg je een ½ cup water en een ½ cup wit meel toe en roer je het goed door. Na 3 – 7 dagen zul je zien dat je zuurdesem al binnen een paar uur na het toevoegen van vers water en meel, begint te bubbelen. De geur is zuur en doet aan bier denken. Het is nu klaar om te gebruiken om brood van te bakken!
Zelfgebakken Zuurdesembrood
Dit is een basisrecept om zelf zuurdesembrood te bakken. Hier maak je één brood van ongeveer 800 gram van.
Dit heb je nodig:
- 500 ml zuurdesemstarter
- 400 gram wit meel
- 250 – 300 ml water
- 1 tl zout
- Meng alles door elkaar en voeg meer water toe als het deeg droog is.
- Kneed het deeg ongeveer 20 minuten om de gluten te activeren.
- Vorm het deeg of stort het in een broodvorm. Dek het af met een theedoek en laat het 4 – 24 uur rijzen.
- Maak een paar inkepingen in het deeg voordat je het in de oven zet.
- Bak het brood op 200˚ Celsius in 30 – 60 minuten gaar en goudbruin, afhankelijk van het formaat brood. Zodra de binnenkant van het brood 100˚ Celsius is, is het brood gaar. Gebruik hier een elektrische thermometer voor.