Gratis verzending bij besteding boven de € 50,-

Voor 22.00 besteld, vandaag verstuurd

Handige links

Socials

Vragen?

service@yoghurt.nl

Yoghurtpepernoten

Eva-Luna van @etenmeteef combineerde onze twee favoriete dingen: yoghurt en pepernoten. Wat een fantastische combi! En natuurlijk niet zo’n karig laagje yoghurt als de yoghurtpepernoten in de supermarkt hebben, maar een volle, romige laag zelfgemaakte yoghurt. Het is een druilerige dag vandaag, dus perfect voor het bakken van je eigen overheerlijke yoghurtpepernoten! Zo zet je met Sinterklaas echt wat indrukwekkends op tafel!

Benodigdheden van Yoghurt.nl

Startercultuur voor Yoghurt Naturel

Yoghurtpepernoten

Duur: 1 uur bereiden, 4 uur wachten
Moeilijkheid: *****

Het is weer de tijd van het jaar; de Sint is in het land. Al liggen de pepernoten tegenwoordig al in augustus in de schappen, ze smaken toch het beste op een druilerige herfstavond met een theetje op de bank. Of tijdens het Sinterklaasfeest natuurlijk. Er is niets mis met de standaardpepernoot, maar deze met een jasje van yoghurt is eens wat anders. De kruidige smaak van de noten krijgt door het yoghurtomhulsel een frisse tegenhanger.

Wisten jullie dat er een verschil bestaat tussen pepernoten en kruidnoten? In dit recept spreek ik van pepernoten want dat is eigenlijk hoe we de kruidnoot allemaal kennen. Door de jaren heen is het verschil vervaagd en refereren we met zijn allen naar kruidnoten als pepernoten. Officieel is dit dus een recept voor kruidnoten. Kruidnoten zijn harder en brosser dan pepernoten en zijn gemaakt van tarwebloem en gekruid met speculaaskruiden. De pepernoot is gemaakt van roggemeel en gekruid met honing en anijs. Het doet ergens wat denken aan taaitaai.

Enfin, pepernoten dus. Je kunt natuurlijk net als ieder jaar dezelfde standaardpepernoten bij de supermarkt halen óf je duikt dit jaar zelf eens de keuken in. Het is leuk om zelf te doen en al helemaal leuk met kids. Je huis ruikt na het bakken van de nootjes heerlijk en het is een leuke activiteit voor een regenachtige zondagmiddag.

Het kost wat geduld om pepernoten zelf te maken. Ook kost het enige beheersing omdat de nootjes nadat ze ‘’klaar’’ zijn nog een aantal uren in de vriezer moeten worden bewaard. Ik kan je echter beloven: ze zijn het wachten waard. Pepernoten zijn zo veel lekkerder als je ze zelf maakt en al helemaal deze versie met de verse yoghurt van yoghurt.nl.

Ga jij deze pepernoten bakken voor de Sinterklaasviering dit jaar?

Ingrediënten voor een flinke bak vol:

  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 125 gram boter
  • 3 eetlepels melk
  • Snufje zout
  • 250 ml yoghurt (zelfgemaakt met de producten van yoghurt.nl)
  • 400 gram witte chocolade

Bereiding

  1. Weeg de bloem, de basterdsuiker en de boter (op kamertemperatuur) af en voeg samen in een grote kom. Doe daarbij nog de bakpoeder en de speculaaskruiden.
  2. Meng alles goed door elkaar tot de boter goed is verdeeld door het deeg en het wat kruimelig wordt. Voeg vervolgens de melk toe. Kneed deze goed door het deeg. Hierdoor krijg je een mooie egale bol deeg. Zet deze verpakt in wat plastic folie een halfuur weg in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed en bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast. Van het deeg ga je nu kleine bolletjes draaien, zo groot als een kleine knikker. Leg de bolletjes 1 voor 1 op de bakplaat en druk deze een beetje aan. Herhaal dit proces tot het deeg op is. De pepernoten bak je af in 15-20 minuten.
  4. Wanneer de pepernoten klaar zijn laat je deze eerst volledig afkoelen totdat je doorgaat naar de volgende stap.
  5. Breng water aan de kook in een steelpannetje. Wanneer dit kookt zet je hierboven een vuurvaste kom. Breek de chocolade in stukken boven de kom en laat deze au bain-marie smelten.
  6. Haal de kom van het pannetje af en voeg de yoghurt toe aan de gesmolten chocolade. Roer dit goed door. Vervolgens ga je weer 1 voor 1 de pepernoten door het mengsel halen. Doe dit met een lepel of een vork zodat je eigen handen er niet onder zitten. Leg de pepernoten op een met bakpapier bekleden schaal. Zorg dat de schaal later in de vriezer past.
  7. Wanneer alle pepernoten zijn ondergedompeld in het mengsel zet je deze nog minimaal 2 uur in de vriezer zodat ze kunnen uitharden. Voordat de pepernoten worden opgediend laat je deze nog even op kamertemperatuur komen.

Eet smakelijk!

Foto en recept © etenmeteef.

In samenwerking met Yoghurt.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snelle levering

Voor 22.00 besteld, vandaag verstuurd met PostNL

Gratis bezorging vanaf € 50,-

Betaal geen verzendkosten bij besteding boven de € 50,-

Breed productassortiment

Kwaliteitsproducten voor fermenteren en zelf maken

Veilig en eenvoudig betalen

Betaal met vertrouwde, veilige betaalmethoden