Wat zijn paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn een bijzonder, maar steeds populairder gewas om zelf te kweken. Het kweken van paddenstoelen vraagt een iets andere benadering dan het kweken van bijvoorbeeld aardappels of frambozen, maar een paddenstoelenkweekset maakt dit een stuk eenvoudiger. Zo’n set geeft je de kans om ‘culinaire’ soorten te kweken, zoals oesterzwammen en shiitake, naast de meer gebruikelijke witte champignons.
Zelf paddenstoelen kweken
Paddenstoelen kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt, in speciale bedden of bakken, of buiten op houtblokken. Binnen kweken in een gecontroleerde omgeving levert vaak de beste resultaten op. Buiten ben je afhankelijk van de weersomstandigheden, wat de kans vergroot dat het niet altijd goed gaat. Paddenstoelen zijn voedzaam en erg lekker, en net als bijvoorbeeld het zelf maken van kaas, is het zelf kweken van paddenstoelen een unieke en leerzame hobby. Wij maken het je nog makkelijker met onze kweeksets. Benieuwd hoe je zelf paddenstoelen kunt kweken? Klik dan hier voor de uitleg.
Paddenstoelen als vleesvervanger
Paddenstoelen worden steeds vaker gebruikt als vleesvervanger vanwege hun unieke textuur en hartige smaak, die bekend staat als umami. Soorten zoals oesterzwammen en shiitake hebben een stevige structuur die, wanneer gebakken of gegrild, een bevredigend “vlezig” mondgevoel geeft. Daarnaast zijn paddenstoelen rijk aan eiwitten, vezels, en essentiële voedingsstoffen zoals B-vitamines en ijzer. Dit alles maakt ze ideaal voor vegetarische of veganistische gerechten. Al onze kweeksets zijn geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten.
Voedingswaarde van eetbare paddenstoelen
Hier is een kort overzicht van enkele populaire eetbare paddenstoelen die je misschien al kent:
- Oesterzwammen
- Voedingswaarde: Rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer en kalium.
- Smaak: Oesterzwammen hebben een zachte, licht zoete smaak en een stevige textuur.
- Toepassingen: Ze worden vaak gebakken of geroerbakt en zijn perfect in omelet, sauzen of als vleesvervanger in vegetarische gerechten.
- Bruine champignons (kastanjechampignons)
- Voedingswaarde: Bevatten veel eiwitten, vezels en antioxidanten. Ze zijn ook een goede bron van vitamine D en B-vitamines.
- Smaak: Bruine champignons hebben een iets intensere, nootachtige smaak vergeleken met witte champignons.
- Toepassingen: Ze worden vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Ze behouden hun stevige textuur goed tijdens het koken.
- Witte champignons
- Voedingswaarde: Een bron van vezels, eiwitten, en antioxidanten, net als bruine champignons.
- Smaak: Mild en subtiel van smaak, met een zachte textuur.
- Toepassingen: Veel gebruikt in salades, roerbakgerechten, soepen en op pizza’s. Ze zijn zeer veelzijdig in de keuken.
- Shiitake
- Voedingswaarde: Bevatten veel eiwitten, vezels, en mineralen zoals koper en selenium. Shiitake staan ook bekend om hun unieke verbindingen die de gezondheid ondersteunen.
- Smaak: Shiitake heeft een rijke, aardse en umami-smaak.
- Toepassingen: Deze paddenstoelen worden veel gebruikt in Aziatische gerechten, maar zijn ook heerlijk in sauzen, soepen of op de grill.
Paddenstoelen bereiden
Vind je paddenstoelen, net als wij, ontzettend lekker en wil je er meer mee doen? Wij hebben nog een paar top tips voor je als het gaat om de bereiding van paddenstoelen, die misschien nog niet wist.
- Op voorhand zouten – Niet doen! Het zout onttrekt vocht aan de paddenstoelen, waardoor ze niet bakken, maar koken in hun eigen vocht.
- Te kort bakken – Paddenstoelen hebben even tijd nodig om te bakken, zodat al het vocht eruit gekookt is. Zodra je ziet dat het vocht is verdampt, kun je ze nog iets langer bakken om die heerlijke karamelisering te krijgen.
- Niet goed wassen – Laat paddenstoelen heel als je ze wast. Spoel ze niet af onder stromend water, maar dompel ze 10 – 15 seconden onder in water. Laat ze daarna een uur drogen op een stuk keukenpapier. Soms is afborstelen genoeg.
- Gebruik voldoende olie – Bak paddenstoelen nooit in een droge pan, maar voeg genoeg olie toe zodat ze mooi bruin worden en sappig blijven.
- Niet te laag, niet te hoog – Bak paddenstoelen op middelhoog vuur zodat ze bakken, zonder aan te branden. Te laag vuur zorgt ervoor dat het vocht niet verdampt en de paddenstoelen alleen maar koken.
- Snijd paddenstoelen grof – Iets dikkere stukken paddenstoel of plakken champignon zorgt ervoor dat ze die lekkere bite behouden!
Kortom, paddenstoelen zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te kweken en een goede keuze voor een gevarieerd dieet. Klik hier om onze kweeksets te bekijken.