Onze receptenpartner Eva-Luna van @etenmeteef heeft weer een fantastisch recept ontwikkeld met onze best-seller Yoghurt Bulgaarse Stijl. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder!
 Benodigdheden van Yoghurt.nl
Startercultuur voor Bulgaarse yoghurt
Miso aubergine op een bedje van yoghurt met groene kruiden
Bereidingstijd: 40 minuten
Moeilijkheid: *****
Aubergine is een groente waar je eindeloos mee kunt variëren. Ditmaal maakte ik een versie met miso. Combineer het zachte vruchtvlees van de aubergine met de umami smaak van miso en je hebt een winnaar van een combi. Niet bekend met miso? De Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen heeft de unieke vijfde smaak: umami. Naast zoet, zout, bitter en zuur is de smaak van umami lastig uit te leggen. Ik zou het omschrijven als een diepe smaak met hartige zoute ondertonen. Het combineert zoals gezegd heerlijk met de aubergine wanneer je het vruchtvlees zacht laat garen in de oven.
Omdat de miso aubergine zo’n diepe smaak heeft, leek het me lekker om dit te combineren met een frisse tegenhanger. Ik gebruikte de yoghurt van yoghurt.nl als basis want wat is er nou frisser dan een heerlijke romige yoghurt. Ik ging voor de wat vollere Bulgaarse yoghurt. Voeg daar royaal groene kruiden en limoen aan toe en je hebt een perfect fris bedje voor je miso aubergine.
Om het geheel af te maken leek het mij lekker om nog wat pittigheid toe te voegen aan het gerecht. Door het gebruik van pul biber is het gerecht echt een mengelmoes van ingrediënten uit verschillende wereldkeukens geworden. Maar hee, wie zegt dat dat geen succes kan zijn? Naar mijn bescheiden mening is dit gerecht een voorbeeld van hoe wereldkeukens perfect kunnen combineren.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 aubergines
- 40 gram boter
- 30 gram miso
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel suiker
- 400 gram Bulgaarse yoghurt van yoghurt.nl
- Grote hand munt
- Grote hand dille (evt. extra ter garnering)
- Grote hand bieslook
- Rasp en sap van 1 limoen
- 2 theelepels pul biber
- Handje granaatappelputjes
Instructies:
- Verwarm de oven voor 200 graden.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Vervolgens snijd je de aubergines diagonaal in, zodat er een ruitenpatroon ontstaat. Bak de aubergines gaar met de snijkant naar beneden in zo’n 25 minuten.
- Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hierin de helft van de boter, meng met de miso, mirin, suiker en sesamolie. Meng dit goed door. Door de miso blijft het een vrij dikke substantie. Wanneer je ziet dat alle ingrediënten goed zijn gemengd, zet je het vuur uit. Haal de aubergines uit de oven, bestrijk met het mengsel en bak ze nogmaals af, nu met de snijkant naar boven, voor zo’n 12-15 minuten.
- Snijd de kruiden en de knoflook fijn en meng deze met de yoghurt en de rasp en sap van de limoen. Breng op smaak met peper en zout.
- Smelt in hetzelfde steelpannetje de rest van de boter. Wanneer deze gesmolten is voeg je de pul biber toe. Meng dit goed door elkaar en laat even pruttelen op een laag vuur.
- Besmeer een bord met de yoghurt en leg hierop de aubergines. Druppel de pittige boter hierover heen en maak af met wat granaatappelpitjes en wat restjes dille ter garnering.
Eet smakelijk!
Foto en recept © etenmeteef.
In samenwerking met Yoghurt.nl.