Fermenteren, wat is dit eigenlijk?
Alle startersculturen van Yoghurt.nl zorgen voor fermentatie. Maar wat is fermentatie nu eigenlijk?
In de periode dat er nog geen koelkast bestond fermenteerde bijna iedereen zijn voedsel. Kool werd bijvoorbeeld zuurkool en melk yoghurt. Door het fermenteren bleven rottingsbacteriën buiten de deur en kon het voedsel veel langer bewaard blijven. Omdat er nog geen gepasteuriseerde melk bestond, namen schippers bijvoorbeeld kefir mee aan boord. Tijdens hun reis konden ze de Kefir veel langer bewaren vanwege de lage zuurgraad. Op Yoghurt.nl hebben we melkkefir en waterkefir.
[sf_button colour=”green” type=”standard” size=”large” link=”/product-categorie/kefir/” target=”_self” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Kefir bestellen[/sf_button]
Fermenteren is, naast handig, ook erg gezond. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in onze darmen. Geen wonder dat men ook internationaal gek is op fermenteren. Japanners eten bijvoorbeeld natto (gefermenteerde sojabonen) en Japanners eten Kimchi, een soort geruide zuurkool.
Wat is fermenteren?
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. In onze producten (yoghurt, karnemelk en Kefir) wordt dit gedaan door middel van bacteriën en gisten en niet door schimmels. De bacteriën en gisten zitten in onze startersculturen en worden ”tot leven gewekt” door ze toe te voegen aan melk. De startersculturen zorgen ervoor dat de suikers (lactose) in melk worden omgezet in goede melkzuren. Tevens maken de bacteriën enzymen aan die koolhydraten en eiwitten afbreken en de smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product veranderen.
Wat zijn de voordelen van fermenteren?
Door de omzetting van lactose in melkzuur zijn de producten vaak beter verteerbaar. Fermenteren zorgt er ook voor dat de goede bacteriën zich vermenigvuldigen, waardoor het eindproduct boordevol rechtsdraaiend, probiotische melkzuurbacteriën zit. Bacteriën zijn erg belangrijk voor je weerstand en een goed functionerende darmflora. Een goede darmflora heeft vervolgens weer effect op je algemene gezondheid. Op Yoghurt.nl kun je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte Yoghurt en de gezondheidsvoordelen van Kefir en Karnemelk.
Zelf fermenteren?
Zelf fermenteren is erg gemakkelijk. In feite doen de bacteriën en gisten het werk voor je en is het een kwestie van de juiste ingrediënten samenvoegen. In het geval van Yoghurt, Kefir en Karnemelk is dit een juiste mix van goede bacteriën en gisten en melk. De soorten bacteriën en gisten verschillen per product.
Kefir en Karnemelk kunnen op kamertemperatuur worden bereid en voor het maken van yoghurt is een yoghurtmaker nodig. De yoghurtbacteriën en gisten worden namelijk enkel actief op hogere temperaturen.
[sf_button colour=”green” type=”standard” size=”large” link=”/product-categorie/yoghurtculturen/” target=”_self” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Yoghurt bestellen[/sf_button]
[sf_button colour=”green” type=”standard” size=”large” link=”/product-categorie/kefir/” target=”_self” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Kefir bestellen[/sf_button]
[sf_button colour=”green” type=”standard” size=”large” link=”/product-categorie/karnemelk/” target=”_self” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Karnemelk bestellen[/sf_button]
We hebben een elektrische yoghurtmaker en een stroomloze yoghurtmaker in ons assortiment
[sf_button colour=”green” type=”standard” size=”large” link=”/product-categorie/yoghurtmakers/” target=”_self” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Yoghurtmaker bestellen[/sf_button]
Sinds kort hebben we ook startersculturen voor gefermenteerde groenten. Hiervoor heb je ook een sterilock fermentatiepot nodig. Met onze starter fermenteer je eenvoudig je eigen groenten zoals bieten, kool, komkommers, tomaten en nog veel meer. Je kan hier bijvoorbeeld ook zuurkool maken!
Mocht je vragen hebben over onze producten of fermenteren in het algemeen neem dan gerust contact op via info@yoghurt.nl
Hallo,
Ik wil 24u gefermenteerde yoghurt maken, hoe gaat dat in zijn werk met zo’n machine?
Beste,
Op onze bereidingsinstructies pagina vind je per product de bereidingswijze, wellicht dat je daar meer informatie. Je kan ons ook altijd mailen mocht je nog vragen hebben!
Beste, kunt u mij vertellen hoeveel hertz de electricice yogurt maker is? Ik woon nl niet in Nederland?
Beste Gaan,
Bedankt voor je vraag. De yoghurtmaker is 50hz.
Groetjes,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
Tegenwoordige karnemelk is geen echte karnemelk meer, maar aangezuurde melk.
Hallo Eppie,
In feite is karnemelk ook gewoon aangezuurde melk. Ook vroeger, toen het een bijproduct was van het maken van boter, was het aangezuurde melk. Aan het eindproduct is dus niks veranderd, alleen de manier van bereiden. Je voegt nu melkzuurbacteriën direct toe aan melk en laat het fermenteren. De traditionele manier was het toevoegen van melkzuurbacteriën aan melk, flink roeren zodat boter ontstaat en de aangezuurde melk is karnemelk.
Geachte,
ik lees karnemelk , kan men deze zelf maken?of is dit gefermenteerde melk?
Beste Gustaaf,
Dit kan men inderdaad zelf maken. Karnemelk is niets anders dan gefermenteerde melk. Vroeger was dit een bijproduct van boter maken. De boter kwam aan de oppervlakte en de melk eronder fermenteerde tot karnemelk. Nu kan men het doen zonder boter te maken, door karnemelk culturen toe te voegen aan melk.
Sophie
Yoghurt.nl
Goedemorgen,
Is de yoghurt die ik maak met de yoghurtmaker lactosevrij?
Ik ging er vanuit dat dit het geval is maar zag bij kefir species staan dat deze lactosevrij is. Is redelijk belangrijk voor mij aangezien ik helaas snel last krijg na eten van lactosehoudende producten.
Met vriendelijke groet,
Nel Beekman
Beste Nel,
Bedankt voor je bericht. Zelfgemaakte yoghurt bevat weinig of geen lactose. Dit in tegenstelling tot supermarkt yoghurt. Deze yoghurt wordt in een relatief korte tijd bereid en bevat daardoor nog veel lactose.
Groetjes,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
Hoi, mijn yoghurt heeft een week staan fermenteren. Is deze nog eetbaar ? Het ruikt familiair maar ik weet niet of ik ze nog kan eten.
Beste Luna,
Ik zag je vraag op onze website. Als het een week heeft gefermenteerd zou ik het niet meer eten. Na het fermenteren moet het namelijk gekoeld worden bewaard. Yoghurt kan je niet bewaren buiten de koelkast.
Met vriendelijke groet
Bert
Yoghurt.nl
Mag het ook met Griekse yoghurt?
Hoe kan ik de 6 eetl yoghurt, die bestemd zijn voor de 2e of 3e keer yoghurt maken ,bewaren, als ik een week verhinderd ben om nieuwe yoghurt te maken?
Beste Hetty,
De yoghurt kunt u sowieso 72 uur in de koelkast bewaren. Een week in de koelkast is wel wat lang. U zou het kunnen invriezen en op de dag dat u wilt beginnen weer ontdooien. Echter is het geen 100% garantie dat de yoghurt nog werkt nadat het is ingevroren.
Bert
Yoghurt.nl
De Yoghurt is heel erg lekker.
De karnemelk is lekker zacht van smaak en daarom gebruik ik daar geen suiker meer voor.
Kan ik ook yoghurt van geitenmelk maken? En kan ik het beste verse melk uit de koeling of houdbare melk gebruiken?
Hallo Nanda,
Met geitenmelk hebben wij zelf geen ervaring maar het zou wel moeten kunnen. Verder is verse melk of houdbare melk beide prima mits je de verse melk uit de koeling wel op kamertemperatuur laat komen.
Bert
Yoghurt.nl
Hoe worden de 6 lepels voor de volgende bereiding bewaard?
Hallo Betsie,
Deze kan je 48 uur bewaren in de koelkast. Je kan er ook direct mee doorkweken. Mocht 800 ml yoghurt per dag teveel zijn, dan kan je bijvoorbeeld 400ml maken.
Groeten,
Bert
Yoghurt.nl
Ik ben zeer tevreden met de yoghurtmaker
De yoghurt is heerlijk zacht van smaak en je kan hem zo dik/dun maken als je zelf wil
Een echte aanwinst!
Hoe kan ik mijn basisyoghurt het beste bewaren. in de koelkast of juist niet die 48 uur ???
Hallo Cecile,
Na bereiding kan je dit het beste in de koelkast bewaren.
Bert
Yoghurt.nl
Ben dik tevreden met de yoghurtmaker. Smaakt als yoghurt van vroeger.
Ik maak er hangop van.
Heerlijk dat ik het zelf in de hand heb met biologische melk.
Hoi Lisette, dat is heel mooi om te lezen!
begint het maken van de yochurt ook met korreltjes?
Het maken van yoghurt begint met een zakje yoghurt ferment. Dit ferment bestaat uit een aantal soorten yoghurt bacteriën. Het is vergelijkbaar met het maken van kefir. Het verschil is dat kefir kan worden gemaakt op kamertemperatuur en de yoghurtbacteriën zijn alleen actief op hogere temperaturen. Vandaar dat een Yoghurtmaker wordt gebruikt.
Ik vraag me af wat het verschil is in gezondheid tussen kefir en jochurt.
Of de 1 meer voordelen heeft dan de ander.
De een is niet per se beter dan de andere. Van kefir is wel algemeen bekend dat dit wordt gebruikt ten behoeve van de darmflora. Ook yoghurt bevat bacteriën die de diversiteit van de darmflora beïnvloeden. Echter zijn dit weer hele andere bacteriën vergeleken met Kefir.