Januari is de maand waarin iedereen een stuk gezonder gaat leven. Met dit recept van Eva-Luna (van @etenmeteef) wordt dat extra gemakkelijk. Wie zegt dat gezonde voeding niet ontzettend lekker kan zijn? Probeer deze Midden-Oosterse verwennerij vandaag nog!
Benodigdheden van Yoghurt.nl
Startercultuur voor Bulgaarse yoghurt
Fatteh
Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheid: *****
Het nieuwe jaar is alweer even van start. Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar gezonder te gaan eten? Houd jij je nog aan je goede voornemens? Met dit recept zit je in ieder geval goed en zul je zien dat gezond eten ook enorm lekker kan zijn. Fatteh is van origine een Midden-Oosters gerecht. De letterlijke vertaling van Fatteh is kruimels en het gerecht is vaak een mengelmoes van restjes. Het uitgangspunt is wel dat het gerecht bestaat uit knapperige stukjes platbrood of pita, bedekt met verschillende toppings. Er bestaan dan ook vele variaties op het gerecht en men is het er niet over eens wat nou precies de originele samenstelling van ingrediënten is.
Vandaag mijn versie waarbij ik uit ben gegaan van een gezonde versie van een portie nacho’s, maar dan op z’n Midden-Oosters. Het water loopt me weer in de mond terwijl ik dit schrijf, want mén dit is zo lekker! Wij hebben het bord nog net niet afgelikt toen we dit gerecht oppeuzelden. Zo blijkt maar weer dat gezond snacken ook heel lekker kan zijn.
Oorspronkelijk wordt het gerecht zowel als ontbijt, snack of als onderdeel van de avondmaaltijd gegeten. Deze versie zou ik aanraden voor bij de borrel of om als voorgerecht met elkaar te delen. Ik gebruikte zelfgemaakte yoghurt van yoghurt.nl en verser dan dat kan natuurlijk niet. De verse yoghurt voegt in dit gerecht net dat beetje extra toe, want verser is altijd lekkerder natuurlijk. Qua textuur zou ik gaan voor de Bulgaarse yoghurt, die is net wat dikker dan reguliere yoghurt.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote pitabroden
- 125 gram Bulgaarse yoghurt van yoghurt.nl
- 40 gram tahin
- Een halve ingelegde citroen
- 1 eetlepel sap van de ingelegde citroen
- 10 gram platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- Handje granaatappelpitten (ongeveer ¼ van de granaatappel)
- Handje pijnboompitten
- 1 flinke theelepel sumak
- Peper en zout
Instructies:
- Snijd de pitabroden in driehoekjes. Bak ze in de oven (zonder olie) af voor 10 minuten op 200 graden.
- Snijd ondertussen de ingelegde citroen, knoflook en peterselie fijn.
- Voeg de yoghurt, tahin, knoflook, de ingelegde citroen en het sap in een vuurvaste kom. Breng wat water aan de kook en zet de kom in de pan boven het kokende water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Roer de yoghurt goed door elkaar met een garde en zorg dat deze op kamer temperatuur komt. Blijf doorgaan tot het de textuur van opgeklopte room heeft bereikt.
- Bak de pijnboompitten kort op in de pan zonder olie. Ontdoe de granaatappel van de pitjes.
- Maak een bordje op met de pita, stort hierover het yoghurtmengsel en top dit af met de peterselie, de granaatappel en de pijnboompitten. Maak af met de sumak en peper en zout.
Eet smakelijk!
Foto en recept © etenmeteef.
In samenwerking met Yoghurt.nl.