Wat is kimchi?
De meeste mensen kennen kimchi waarschijnlijk als de pittige, felrode kool die in een potje te vinden is in de supermarkt, vaak naast de augurken. Kimchi is een traditioneel gefermenteerd groentegerecht uit Korea, dat de hele dag door wordt gegeten: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
De bekendste versie buiten Korea wordt gemaakt met Chinese kool, die wordt ingelegd met zout en op smaak gebracht met ingrediënten zoals knoflook, gember, lente-ui en het felrode Koreaanse chilipoeder gochugaru, wat het gerecht zijn kenmerkende rode kleur geeft.
Er zijn ook andere soorten kimchi, vaak gemaakt met ingrediënten zoals Koreaanse radijs, komkommer of met toevoeging van verse of gefermenteerde garnalen of ansjovis. Met zoveel varianten van kimchi, gemaakt van verschillende groenten en specerijen, kan kimchi eigenlijk beter worden gezien als een methode in plaats van één specifiek gerecht. Dus als je je afvraagt waar kimchi van gemaakt wordt, hangt het antwoord af van het type kimchi waar je het over hebt.
Met de RotPot Kimchi starterkit kun je eenvoudig zelf kimchi maken. Deze kit bevat alle benodigde ingrediënten en een handige pot voor het fermenteren. Het proces is eenvoudig: bereid de groenten, voeg de kruidenmix toe, en laat de kimchi fermenteren in de RotPot.
Het leuke van zelf kimchi maken is dat je de smaken naar eigen wens kunt aanpassen. Als je van pittig houdt, voeg dan extra chili toe. Voor een mildere versie kun je de kruiden verminderen. Met de RotPot heb je volledige controle over hoe je kimchi wilt maken.
Hoe smaakt kimchi?
De smaak van kimchi is rijk en complex, maar hangt af van verschillende factoren, zoals de gebruikte ingrediënten en hoe lang het heeft gefermenteerd. Het fermentatieproces geeft kimchi zijn zure, zoute en umami-smaken, evenals een scherpe zuurgraad. De smaak van kimchi verandert ook naarmate het langer in de koelkast ligt, omdat het fermentatieproces doorgaat. Ingrediënten zoals knoflook worden na verloop van tijd intenser.
Je kan veel verschillende soorten groenten toevoegen aan kimchi, maar ook spelen met de smaakmakers die je toevoegt. Met eindeloze variaties in ingrediënten is kimchi een ongelooflijk divers gerecht dat kan worden aangepast aan bijna elke smaakvoorkeur of dieetwens. Kimchi hoeft dus niet per definitie pittig te zijn. Dit bepaal je zelf door de hoeveelheid chili die je toevoegt en hoe lang je de kimchi laat fermenteren.
Hoe eet je kimchi?
Hoewel kimchi vaak als snack of bijgerecht gegeten wordt, kun je kimchi op veel verschillende manieren eten. We doen je graag wat smakelijke suggesties!
- Bibimbap (Koreaanse sushi)
- Door de nasi
- Door je Aziatische roerbakgerecht
- In je noedelsoep [link naar noedelsoeprecept op jullie website]
- Over je (instant) noedels
- Met een gebakken ei
- Bij de barbecue als pittige salade
- Op je kaastosti
- Op je pizza
- Eigenlijk overal waar je augurken of zuurkool aan toe kunt voegen als smaakmaker!
Kimchi fermenteren
Het proces van fermentatie is wat kimchi zo bijzonder maakt. Fermentatie zorgt ervoor dat de groenten langer houdbaar zijn en dat de smaak duidelijk verandert. Door melkzuurbacteriën worden suikers in de groenten omgezet in zuren, wat zorgt voor de kenmerkende zure en pittige smaak. Bovendien verlengt fermentatie de houdbaarheid van de groenten aanzienlijk, waardoor kimchi een duurzaam en voedzaam gerecht is.
Waarom zelf kimchi maken?
Kimchi zelf maken heeft meerdere voordelen. Je kunt de ingrediënten en smaken volledig naar je eigen voorkeur aanpassen. Bovendien is het een leuke en leerzame ervaring om het fermentatieproces van dichtbij mee te maken. Onze RotPot Kimchi starterkit maakt het proces toegankelijk, zelfs voor beginners.
- Vers en naar jouw smaak: Je hebt volledige controle over de ingrediënten en de fermentatietijd, waardoor je kimchi precies naar jouw smaak kunt maken.
- Gezond en puur: Door zelf kimchi te maken, weet je precies wat erin zit en vermijd je ongewenste toevoegingen zoals conserveringsmiddelen.
- Duurzaam en voordelig: Zelf kimchi maken is goedkoper dan kant-en-klare kimchi kopen, en je kunt restjes groenten gemakkelijk verwerken.
Wil je precies weten hoe je kimchi zelf kan maken? We hebben er een uitgebreide blog over geschreven. Klik hier om het te lezen.