Waarom groenten inmaken?
Het inleggen van groenten is een eeuwenoude traditie. Al in oude geschriften en zelfs in de Bijbel vind je referenties naar gefermenteerde groenten. Men wist dat door de groenten in te maken in zuur of zout, je de houdbaarheid drastisch kon verlengen met alle voordelen van dien.
Tegenwoordig hebben we koelkasten en kunnen we heel gemakkelijk ingelegde groenten bij de supermarkt kopen. Hiermee wordt de indruk gewekt dat zelf groenten fermenteren heel moeilijk is en dat je beter af bent ze gewoon in de winkel te kopen. Maar niets is minder waar. Zelf groenten fermenteren is een leuke en gezonde hobby die weinig geld en moeite kost. Het resultaat echter is een verzameling potten met heerlijke friszure, probiotische groenten die lang houdbaar zijn. Daar komt bij dat reguliere ingelegde groenten vaak toegevoegde suiker of zelfs zoetstoffen bevatten of andere onnodige toevoegingen bevatten. Door zelf je groenten te fermenteren zul je erachter komen dat dat helemaal niet nodig is.
En het is net al even aangestipt, maar zelfgemaakte gefermenteerde groenten zijn probiotisch. Dat betekent dat de melkzuurbacteriën die ontstaan tijdens het fermentatieproces, gunstig zijn voor een goede darmgezondheid. Ook dit is een streepje voor op zelf groente fermenteren versus kopen bij de supermarkt.
Heb je een groentetuin of een volkstuin? Dan weet je hoeveel groenten je daar uit kan verwachten in de zomer. Nu kun je je oogst natuurlijk heel makkelijk invriezen, maar overweeg eens om al dat lekkers, of in ieder geval een deel, te fermenteren. In tegenstelling tot koken gaan er nauwelijks voedingsstoffen verloren bij het fermenteren. Je zuurkool en ingelegde bietjes zijn in de winter dus bijna net zo voedzaam als in de zomer. Plus, je hebt hartje winter een schepje zon op je bord als je een pot gefermenteerde komkommerschijfjes openmaakt. Op die manier heb je nog meer plezier van je oogst.
Om het je nog makkelijker te maken kun je bij ons startersculturen voor gefermenteerde groenten en sterilock fermentatiepotten kopen die veel giswerk wegnemen. Het enige dat je hoeft te besluiten is welke groente je als eerste wilt gaan fermenteren.