Zelf zure room maken is eenvoudig
Ben je van plan om zelf zure room te maken? Wat leuk! Thuis zure room maken is helemaal niet moeilijk en het resultaat is een verrukkelijke, probiotische zure room zoals je nog nooit geproefd hebt. Met het onderstaande stappenplan helpen we je op weg om zelf zure room te maken.
Stappenplan voor het maken van zure room
Om zelf zure room te maken heb je de volgende dingen nodig:
- 1 liter room, vers of gepasteuriseerd
- 1 zakje Zure Room starterculturen
- Twee pannen
- Een houten of plastic roerlepel
- Een glazen pot om de zure room in te bewaren
Vervolgens doorloop je de volgende stappen:
- Verwarm de room au-bain-Marie totdat het 63 graden Celsius is. Houd het gedurende 45 minuten op deze temperatuur.
- Koel de room af tot 25 graden Celsius. Dit kun je versnellen door de pan in een kom met ijswater te zetten.
- Voeg 1 zakje startersculturen voor Zure Room toe en roer totdat dit opgelost is.
- Schenk de room in een glazen pot.
- Dek de pot af met een stukje keukenpapier, kaasdoek of een koffiefilter en zet het vast met een elastiek.
- Zet de pot op een warme plek van ongeveer 25 graden en laat daar 16 – 18 uur staan.
- Zodra de zure room dik geworden is, doe je een deksel op de pot en bewaar je de zure room in de koelkast. Hier blijft het 2 – 3 weken goed.
Tips voor de bereiding
- Gepasteuriseerde room geeft het dikste resultaat. De room 45 minuten lang verwarmen op 63 graden Celsius garandeert een dikke zure room.
- Wil je rauwmelkse room gebruiken? Dat kan! Verwarm de room tot 25 graden. Het eindresultaat is dan wel wat dunner.
- Wij raden aan om geen lang houdbare (UHT) room te gebruiken bij het zelf bereiden van zure room. Het proces dat de room ondergaan is om het lang houdbaar te maken, heeft er voor gezorgd dat de room te steriel is om een mooi eindresultaat te garanderen. Voor het beste resultaat gebruik je verse room uit de koeling van supermarkt of bij de boer vandaan.