Zo maak je Kimchi
Kimchi, een traditioneel Koreaans gerecht, kent een rijke geschiedenis die al honderden jaren teruggaat. Oorspronkelijk ontstond het uit de behoefte om groenten langer houdbaar te maken tijdens de strenge Koreaanse winters. De basis van kimchi – gefermenteerde groenten – heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld, maar de kern van het gerecht is altijd hetzelfde gebleven: het bewaren van de oogst door fermentatie. Iets dat wij in Nederland doen met zuurkool en augurken bijvoorbeeld.
De eerste vermeldingen van kimchi dateren van meer dan 2000 jaar geleden. In die tijd werden groenten ingelegd in zout, zonder de pittige kruiden die tegenwoordig zo kenmerkend zijn voor kimchi. Pas in de 16e eeuw, na de introductie van chilipepers door Portugese handelaren, kreeg kimchi de pittige smaak die we nu kennen. Door de eeuwen heen is het recept geperfectioneerd en aangepast, afhankelijk van de beschikbare ingrediënten en regionale tradities.
Thuis kimchi maken
Of je nu kiest voor de traditionele aanpak of gebruikmaakt van een eigentijdse methode zoals de RotPot, het maken van kimchi is een ontzettend leuk werkje waar je veel voldoening uit haalt. Het resultaat is een veelzijdig gerecht dat niet alleen je gerechten net dat beetje extra geeft, maar ook een gezonde toevoeging is aan je dagelijkse eetpatroon.
Hieronder lees je de traditionele manier van kimchi maken en de RotPot methode. Veel ingrediënten kun je bij een goed gesorteerde supermarkt of een Aziatische toko vinden. Ook zijn ze online te krijgen. Maak je liever veganistische kimchi? Laat dan de vissaus achterwege. Veel plezier met maken – en eten!
Traditionele Kimchi
Ingrediënten:
– 1 Chinese kool (napa kool)
– 70 gram zeezout
– 2-3 wortels, in dunne reepjes
– 1 daikon (witte radijs), in dunne reepjes
– 4-5 lente-uitjes, fijngesneden
– 3-4 teentjes knoflook, fijngesneden
– 1 stuk gember (ca. 3 cm), fijngesneden
– 2-3 eetlepels *gochugaru* (Koreaans chilipoeder)
– 1 eetlepel vissaus (optioneel)
– 1 eetlepel suiker
Bereiding:
- Kool bereiden: Snijd de kool in de lengte doormidden en verwijder de kern. Snijd de kool vervolgens in grote stukken. Strooi het zout gelijkmatig over de kool en masseer het zout in de bladeren. Laat de kool 1-2 uur rusten zodat het vocht kan worden onttrokken. Spoel daarna goed af met koud water om overtollig zout te verwijderen en laat de kool uitlekken.
- Groenten voorbereiden: Snijd de wortels, daikon, en lente-uitjes in dunne reepjes.
- Specerijenpasta maken: Meng in een kom de knoflook, gember, *gochugaru*, vissaus en suiker tot een pasta.
- Groenten mengen: Voeg de uitgelekte kool en de andere gesneden groenten toe aan de specerijenpasta en meng alles grondig met je handen. Zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn met de pasta. Draag handschoenen om huidirritatie door de chili te voorkomen.
- Fermentatie: Doe het mengsel in een schone glazen pot en druk het stevig aan zodat er geen luchtbellen achterblijven. Laat minimaal 2-3 cm ruimte over aan de bovenkant van de pot, omdat de kimchi zal uitzetten tijdens het fermenteren. Sluit de pot af en laat het 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Proef na 2 dagen en bepaal of het de gewenste smaak heeft. Zet het daarna in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen.
RotPot Methode
Ingrediënten:
– RotPot Kimchi Starterkit (inclusief pot, kruidenmix en instructies)
– 1 Chinese kool
– Optionele extra groenten zoals wortels of radijs
Bereiding:
- Kool bereiden: Snijd de kool zoals beschreven in de traditionele methode. In plaats van zout gebruik je de RotPot kruidenmix om de kool te masseren. Laat het mengsel een paar uur rusten om vocht uit de kool te trekken.
- Groenten en kruidenmix combineren: Voeg eventuele extra groenten zoals wortels of radijs toe aan de kool en meng ze goed door. Strooi de RotPot kruidenmix erover en masseer deze in de groenten totdat ze goed bedekt zijn.
- Fermentatie: Doe het mengsel in de RotPot en druk het stevig aan. Zorg ervoor dat het onder de pekel staat om schimmelvorming te voorkomen. Sluit de pot af met het deksel en plaats het op kamertemperatuur. Laat het mengsel 3-7 dagen fermenteren, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Proef regelmatig. Zodra de gewenste smaak is bereikt, bewaar je de kimchi in de koelkast.
Tips voor beide methoden:
- Hoe langer je de kimchi laat fermenteren, hoe intenser de smaak wordt.
- De smaak kan verder worden aangepast door ingrediënten zoals vissaus, gember of meer chili toe te voegen.
Met deze twee methoden kun je kimchi naar je eigen smaak maken, of je nu de traditionele route kiest of de gemakkelijke RotPot-methode gebruikt. Veel succes met fermenteren!