Wat is koji?
Koji (soms geschreven als kōji of kouji) is een gekookt graan (zoals rijst, sojabonen of gerst) dat is geënt met een fermentatiecultuur, de schimmel Aspergillus oryzae, ook wel koji-schimmel genoemd. Om koji te maken, wordt de schimmel toegevoegd aan gestoomde granen, die vervolgens onder warme, vochtige omstandigheden worden bewaard om de groei te bevorderen.
Waarom zelf koji maken?
Koji is een veelzijdig ingrediënt, maar voor veel mensen nog onbekend. Het wordt gemaakt door een gekookt graan, zoals rijst of boekweit, te enten met een schimmel, ook wel koji-schimmel genoemd. Maar wat kun je allemaal met koji doen?
Hoe maak je zelf koji?
Koji ligt aan de basis voor veel verschillende Japanse voedingsmiddelen als miso, sake en shoyu, maar ook voor ingelegde groenten en als smaakmaker. Lees hier het artikel over de oorsprong en wat koji is. Zelf koji maken is niet heel moeilijk en een interessant proces. Hier lees je hoe je dit kunt aanpakken.