Benodigdheden van Yoghurt.nl
Eton Mess met zelfgemaakte kwark
Indruk maken op je gasten bij het kerstdiner? Serveer deze verrukkelijke Eton Mess met zelfgemaakte kwark! Oda Slofstra van @odabakt maakte dit mooie dessert voor ons. Hieronder vind je het recept!
Duur: 135 minuten
Moeilijkheid: *****
Dit door elkaar gehusselde toetje is misschien wel het meest rommelige toetje dat er nog steeds wel een beetje “Kerstig ”uitziet. Van oorsprong is Eton mess gemaakt van gebroken meringues, aardbeien en slagroom, ik maakte een net iets gezondere variant met kwark. Voor @yoghurt.nl mocht ik zelfgemaakte kwark proberen om er leuke recepten van te maken. Je eigen kwark maken heeft een aantal gezondheidsvoordelen, omdat het een breed scala aan bacteriën in de starterscultuur bevat. Reguliere kwark uit de supermarkt moet volgens de Warenwet wel aan een aantal vereisten voldoen, maar het hoeft niet probiotisch te zijn. Het moet aangezuurd worden met melkzuurbacteriën zodat de melk verzuurd, maar meer ook niet. Met mijn eerste zelfgemaakte kwark maakte ik dit feestelijke toetje gemaakt
Ingrediënten voor 3 stuks:
- 2 eiwitten
- 50 gr suiker
- 50 gr poedersuiker (met elkaar mengen)
- ½ el maïzena
- snufje zout
- 450 gr zelfgemaakte kwark
- 100 gr rood fruit naar keuze
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 zakje klopfix
- paar druppels rozenwater (optioneel)
- 3 el jam beetje aangemengd met water of sorbetsaus
Bereidingsinstructies:
Verwarm de oven voor op 100°C. Doe eiwitten met een snufje zout in een kom, klop het tot een luchtig mengsel met keukenmachine of mixer. Voeg op het laatst telkens een beetje suiker toe (klop totdat het is opgenomen voordat je een nieuwe portie toevoegt). Zeef als het laatste de maizena erop en spatel erdoor. Schep het eiwitmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het eiwitmengsel ca 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht en laat ze afkoelen in de oven. Let er bij het bereiden van eiwitschuim altijd op dat de kom en garde(s) goed schoon zijn.
Klop de vanillesuiker en rozenwater door de kwark, voeg er aan het einde de klopfix toe. Breek de meringues in grove stukken en roer jam los met een beetje water. Verdeel de kwark, meringues en jammengsel of sorbetsaus in laagjes in de glaasjes. Om knoeien tegen te gaan kan je spuitzakken gebruiken. Garneer de bovenkant naar keuze.
Foto en recept © odabakt