Gratis verzending bij besteding boven de € 50,-

Voor 22.00 besteld, vandaag verstuurd

Handige links

Socials

Vragen?

service@yoghurt.nl

Çilbir

Eva-Luna van Instagram-account @etenmeteef ging voor ons aan de slag met onze best-seller: de Yoghurt Naturel culturen. Maak je graag onderscheidende, creatieve gerechten? Dat zit met dit recept wel snor. Dit gerecht met yoghurt als basis is een genot voor je smaakpapillen. Dus duik snel de keuken in en maak je eigen Çilbir met zelfgemaakte yoghurt!

Benodigdheden van Yoghurt.nl

Startercultuur voor Yoghurt Naturel

Çilbir

Duur: 15 minuten
Moeilijkheid: *****

Çilbir (spreek uit als tsjulbur) wordt ook wel simpelweg ‘’Turkse eieren’’ genoemd, het gerecht vindt haar origine namelijk in Turkije. Het is een eeuwenoud gerecht dat in Turkije traditioneel als ontbijt of lunch wordt gegeten. Yoghurt met eieren? Deze combinatie zal je waarschijnlijk niet eerder hebben gezien. Maar eerlijk, dit gerecht is echt een smaakexplosie. De romige knoflookyoghurt met de pittige botersaus en kruidige salsa verde zijn het perfecte bedje voor 2 warme gepocheerde eitjes.

Het is een simpel gerecht voor ontbijt of lunch maar ook als diner met lekker veel brood. Als je het eenmaal hebt gegeten dan zal dat zeker niet de laatste keer zijn. Het is echt  waanzinnig van smaak.

Ik maakte de yoghurt zelf met de Yoghurt Naturel culturen. Dit is voor dit gerecht erg fijn zodat je zelf invloed kan uitoefenen op hoe dik de yoghurt wordt. Het is voor Çilbir namelijk aan te raden om wat dikkere yoghurt te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld ook de Bulgaarse yoghurt van yoghurt.nl kunnen gebruiken. De yoghurt breng je vervolgens op smaak met knoflook en munt. Dit is de basis waar je mee te werk gaat. Wil je echt een hele romige yoghurt? Dan kun je ook Labneh maken en gebruiken als basis van dit gerecht.

Eieren pocheren wordt door sommigen gezien als een lastige klus. Het kan ook best tricky zijn. Ik heb een truc gevonden die foolproof is en altijd werkt; de eieren pocheren in plastic folie. Dit gaat als volgt: bedek een kleine kop met ruim plastic folie en smeer deze in met een klein beetje olijfolie. Breek een ei in de met plastic folie bedekte kom. Vervolgens knoop je de plastic folie dicht en leg je deze in het kokende water. Wanneer de eieren gepocheerd zijn knip je de plastic folie open onder het knoopje en schep je het eitje er zo uit met een lepel. Kind kan de was doen!

Verder is mijn versie waarschijnlijk iets anders dan het origineel. Het leek me namelijk lekker om er een frisse salsa verde bij de maken. Deze maakte ik met dille en munt. Daarnaast bevat het originele recept enkel pul biber voor de pittige botersaus. Pul biber is een turkse gedroogde chili. Deze kun je ook kopen onder de naam aleppo peper. Om de botersaus wat extra smaak te geven, voegde ik ook wat gerookte paprikapoeder toe.

Ga jij dit overheerlijke gerecht maken voor je volgende brunch?

Ingrediënten

  • 5 grote eetlepels yoghurt (zelfgemaakt met de producten van yoghurt.nl)
  • 4 eieren
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • halve eetlepel pul biber/aleppo peper
  • halve eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handjes dille (+ wat extra ter garnering)
  • 3 handjes munt
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Schep de yoghurt in een schaal. Snijd de knoflook en munt fijn en voeg deze toe. Breng op smaak met peper en zout en roer door.
  2. Zet de waterkoker aan. Snijd vervolgens de kruiden grof. Stop de kruiden in de blender en voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe. Zet de blender aan en voeg indien nodig olijfolie toe totdat je de salsa een gladde textuur heeft bereikt. Stroeve blender? Voeg een heel klein beetje water toe om tot een glad mengsel te komen. Breng op smaak met zout.
  3. Vervolgens giet je het kokende water in een pan. In dit water pocheer je de eieren voor 4 minuten. Lees hierboven voor mijn ultieme tip om eieren te pocheren!
  4. In een aparte breng laat je de boter smelten. Wanneer deze volledig is gesmolten voeg je de pul biber en het paprikapoeder toe. Roer door.
  5. Wanneer de eieren klaar zijn bestrijk je een bordje met het yoghurt mengsel, hierop leg je de gepocheerde eieren. Maak het geheel af met de pittige boter en de salsa verde. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer met brood om in het gerecht te dippen.

Foto en recept © etenmeteef.

In samenwerking met Yoghurt.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snelle levering

Voor 22.00 besteld, vandaag verstuurd met PostNL

Gratis bezorging vanaf € 50,-

Betaal geen verzendkosten bij besteding boven de € 50,-

Breed productassortiment

Kwaliteitsproducten voor fermenteren en zelf maken

Veilig en eenvoudig betalen

Betaal met vertrouwde, veilige betaalmethoden