De veelzijdigheid van yoghurt
Yoghurt is waarschijnlijk bij heel veel mensen een standaard levensmiddel in de koelkast. Yoghurt bijna op? Meteen nieuwe kopen of maken. Want een schaaltje yoghurt met muesli is een makkelijke en gezonde manier om de dag te beginnen. Maar waar kun je yoghurt nog meer voor gebruiken?
Ontbijt
Laten we bij het begin beginnen: bij het ontbijt. Yoghurt is zoals daarnet gezegd, erg lekker met muesli, maar je maakt ook heerlijke smoothies met yoghurt. Gebruik het in de plaats van melk voor een wat dikkere en fris-zure smoothie. Of wat denk je van hippe ‘overnight oats’? Meng yoghurt, muesli en noten of zaden en dat zet je ‘s avonds klaar in de koelkast of daarbuiten zodat het gedurende de nacht kan weken. De muesli wordt hierdoor zachter en is daardoor voor sommigen ook beter te verteren. ‘s Ochtends maak je het af met vers fruit en eventueel wat honing. Tip: maak dit klaar in een meeneembare beker als je geen tijd hebt om thuis te ontbijten. Als laatste tip voor het ontbijt kun je ook lekkere pannenkoekjes maken met yoghurt. Meng 150 ml yoghurt met 125 gram meel en een ei en wat zout tot een dik beslag dat je in kleine hoeveelheden op laag vuur bakt. Lekker met uitgebakken spek of jam.
Lunch
Ook tijdens de lunch is yoghurt erg lekker. Maak bijvoorbeeld een dip met geraspte komkommer, mint en yoghurt waar je wat rauwkost in dipt. Of gebruik het als dikke dressing over je salade. Toch iets te dik voor jouw smaak? Maak wat losser met een beetje water. Of wat denk je van een lepeltje yoghurt in de soep? Dikke soepen als linzensoep of een stevige tomatensoep worden nog lekkerder met een schepje romige yoghurt. Of maak hangop door een halve liter yoghurt in een kaasdoek op te hangen om gedurende de nacht uit te lekken. Deze dikke yoghurt kun je op smaak brengen met verse kruiden, peper en zout en vervolgens op een cracker smeren met wat groenten er bij. Nog zin aan iets zoets bij de lunch? Diezelfde hangop maak je extra lekker met vloeibare honing en noten!
Tussendoortjes
Als tussendoortje kan yoghurt ook heel goed. Een schaaltje yoghurt met wat fruit is altijd goed. Maar wat denk je van een fruit-dip? Meng 100 gram yoghurt met een dikke eetlepel pindakaas en honing en kaneel naar smaak. Serveer deze dip met fruitpartjes. Heb je een ijsmachine? Dan maak je heel eenvoudig zelf de lekkerste frozen yoghurt! Hiervoor heb je een liter naturel yoghurt nodig die je op smaak brengt met suiker, vanille en wat je er zelf verder voor smaak aan wil geven. Denk hierbij aan aardbeien of frambozen, chocoladestukjes, gehakte nootjes of tropisch fruit. Maak een soort smoothie en schenk dit in de ijsmachine. Volg verder de instructies specifiek voor jouw ijsmachine om frozen yoghurt te maken.
Avondeten
Inmiddels zijn we bij het avondeten aangekomen. Ook hier wordt duidelijk hoe veelzijdig yoghurt is. Gebruik yoghurt bijvoorbeeld als marinade van kip met currykruiden en knoflook. Of maak een dressing met komijn, tahini en granaatappelpitjes die je bij gegrilde courgette of aubergine serveert. Of gewoon heel eenvoudig: een lekkere lepel yoghurt over pittige taco’s.
Yoghurt als aanvulling op het avondeten schittert vooral in de Oosterse keuken of bij gerechten die gekruid zijn. Het zure van de yoghurt balanceert de kruidige smaken erg goed en blust als het te pittig is. Dus als je een keer een tajine maakt of je helemaal uitleeft met een Indiase curry, zorg dan dat je lekker yoghurt gemaakt hebt om het geheel mooi af te ronden! Trouwens, we hebben ook culturen voor zure room.
Je ziet het, de veelzijdigheid van yoghurt gaat de hele dag door. Er is eigenlijk geen moment van de dag waarop yoghurt niet gegeten kan worden.
[sf_button colour=”orange” type=”standard” size=”standard” link=”https://www.yoghurt.nl/” target=”_self” icon=”fas fa-angle-right” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Yoghurtculturen bestellen[/sf_button]
Ik hou van Yoghurt, leuke blog! Het kan ook nog als snack 🙂 https://qsta.nl/nl_NL/p/west-coast-frozen-yoghurt-aardbei-10x125ml/4508/