Dikkere yoghurt?
Werken met een levend product als yoghurt houdt in dat verschillende factoren van invloed zijn op het eindproduct en dus ook op de dikte. Wat voor jou de juiste structuur is blijft een kwestie van experimenteren. De onderstaande tips helpen je om dikkere yoghurt te maken. Houd hierbij in gedachten dat yoghurt een schenkbaar product blijft en dus niet zo dik wordt als kwark of Griekse yoghurt.
Tips
- Laat de yoghurt na de bereiding 24 uur opstijven in de koelkast. De yoghurt zal aanzienlijk dikker worden.
- De allereerste bereiding zal over het algemeen minder dik zijn. Vervolgbereidingen worden dikker.
- Voeg, na de reguliere bereiding zoals in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven, opnieuw kokend water toe aan de yoghurtmaker. Laat de yoghurt staan tot deze dik genoeg is (maximaal nog 12 uur).
- Soms vormt er zich water/wei bovenop de yoghurt. Verwijder dit voordat je de yoghurt door roert.
- Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk.
- Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking.
- Gebruik minder melk.
- Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
- Gebruik melk op kamertemperatuur.
Wil je minder yoghurt maken?
Met het standaard recept maak je per bereiding 800 ml yoghurt. Met de onderstaande tips kun je eenvoudig minder yoghurt maken.
Tips
- Enkel bij de eerste bereiding met een nieuw zakje dien je 800ml melk te gebruiken. Bij alle volgende bereidingen kun je de hoeveelheid melk variëren van 400ml tot 800ml. Gebruik 6 eetlepels om door te kweken en pas dit aan indien je de yoghurt te dik of te dun vindt
- Bewaar na bereiding het gewenste aantal eetlepels yoghurt in de koelkast. Gebruik deze eetlepels binnen 48 uur voor de volgende bereiding.
Hallo! Ik ben de laatste tijd echt gek op yoghurt van geitenmelk. Die yoghurt koop ik bij een geitenmelkerij maar die is nog behoorlijk lopend (eigenlijk vloeibaar als melk…). Welke dikkingsmiddel kan ik gebruiken dat niet op basis is van granen of maïs? Ik dacht aan agar-agar of Johannesbrood. Klopt dat?
Hallo! Ik zou inderdaad gaan voor Johannes Brood Pitmeel!
Ik zou zo graag dikke yoghurt willen met een heel zure smaak. Heb nu biologische melk met eetlepel purnatur yoghurt vermengd op 42 graden en in dekbed 16 uur laten fermenteren. Resultaat: dun en te milde smaak. Wat te doen?
De yoghurtculturen naturel en bulgaarse stijl geven een milde smaak. Wij combineren deze met een yoghurtmaker. Mocht je dikkere yoghurt willen hebben zou je kunnen doorkweken met meer eetlepels, de bereiding verlengen of een notenmelk zak gebruiken aan het einde van de bereiding om het in te dikken.
Ik wil graag lactosevriie yogurt naken. Nu heb ik gelezen dat de yogurt dan 24 uur op 40 graden moet blijven. Ik ben van plan om een yogurtnaker aan te schaffen. Nu denk ik dat ik dan veter een elektrische kan doen om de temperatuur zo lang constant te laten blijven. Of is dat ook mogenlijk met een niet- elkectrische? Die vindt ik namelijk handzamer en mooier eruit zien
De stroomloze houdt helaas niet de temperatuur constant. Het beste zou je onze rommelsbacher kunnen gebruiken. Dit is ons beste apparaat.
Ik heb vocht in mijn yoghurt alhoewel ik volle melk gemengd heb met een potje volle yoghurt en toestel 12u aangezet heb
Beste Marina,
Heb je bij de eerste bereiding de yoghurtculturen van yoghurt.nl gebruikt?
Als tip kunnen we nog meegeven de yoghurt goed door te roeren en even op te laten stijven in de koelkast. Succes met de bereiding!
Groeten,
Yoghurt.nl
Bij de easy yoghurtmaker kun je de yoghurt 24 uur laten fermenteren om de yoghurt dikker te krijgen, kan dit met de elektrische yoghurtmaker ook? Of is dat maximaal 15 uur?
Beste Iris,
Bedankt voor je bericht. Bij de elektrische yoghurtmaker werkt dit ook op deze manier. Door de yoghurt langer te laten fermenteren zal de yoghurt dikker worden.
Met vriendelijke groet,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
Hallo, ik maak yoghurt met Bulgaarse cultuur. Meestal is hij goed, maar soms heb ik onderin de yoghurtmaker de helft wei zitten. Doe ik dan iets verkeerd.
Beste Ellie,
Bedankt voor je vraag. Kun je aangeven welke melk je gebruikt voor de bereiding?
Ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
Hallo, mijn yoghurt is niet zuur, heel zacht van smaak, wel dik. Gemaakt met volle melk en een andere yoghurt als basis. Heeft 8u in de yoghurtmaker gezeten en een nacht in de koelkast. Is het normaal dat de yoghurt niet zuur is?
Hoi Elke,
Dit zal grotendeels liggen aan de yoghurt welke je als basis hebt gebruikt. Yoghurt gemaakt met onze Naturel culturen of Bulgaarse yoghurt culturen zullen de originele ligt zure smaak hebben van Yoghurt. Yoghurt uit de supermarkt varieert heel erg in smaak en bevat wellicht minder bacteriën die voor de zure smaak zorgen.
Vriendelijke groet
Bert
Yoghurt.nl
Na 2 keer yoghurt gemaakt te hebben ben ik nog niet bijster enthousiast. De yoghurt heeft niet heel veel smaak (ook niet zuur) en lijkt na een dag in de koelkast juist weer dunner te worden.
Zou je ook kokosmelk kunnen gebruiken voor de afwisseling?
Hoi Saskia,
Heb je ook al geprobeerd wat extra eetlepels yoghurt toe te voegen om door te kweken? En de yoghurt langer te laten fermenteren (bv door nogmaals heet water toe te voegen).
Met kokosmelk hebben wij zelf geen ervaring
Hallo, ik maak joghurt met kokosmelk hier in de Filippijnen en dat gaat goed. Gebruik wel 2 of 3 eetlepels meer joghurt als normaal.
Succes
Wat is de tip om minder zure yoghurt te krijgen?
Het is lastig om minder zure yoghurt te krijgen. Dit kan door het minder lang te laten staan, maar dan krijg je ook dunnere yoghurt. Wellicht het beste is om iets van suiker of siroop toe te voegen.
hoe kan het dat mijn yoghurt zo begint te korrelen nadat ik het heb vermeerderd, of klontert?
Hallo Gerda,
Dit zijn de culturen die ”samenklonteren”. Door goed te roeren verdwijnen de meeste klonten.
Ik heb voor het eerst yoghurt gemaakt van sojamelk, zoals het op het op
bijgevoegd briefje staat.
Is het normaal, dat deze yoghurt niet glad is?
Hij klontert iets.
Dat klopt inderdaad. Het klontert iets. Dit zijn de culturen die ”samenklonteren”. Met de soja is dit iets meer dan bij gewone yoghurt. Door goed te roeren verdwijnen de meeste klonten.
Als je minder yoghurt wil maken, moet je dan ook het aantal lepels yoghurt aanpassen? Bijvoorbeeld bij 400 ml melk, 3 eetlepels yoghurt?
Ik zou de eerste keer gewoon 6 eetlepels gebruiken op 400ml. Als dit te dik is, kan je de hoeveelheid verminderen.